Matuia Magazin

Matuia Magazin

A gázárról panaszkodni gáz

2022. augusztus 03. - MatuiaMagazin

Büdi Márton - Az utóbbi hetekben valahogy divatba jött a rezsiszámlákon meg a gázárakon keseregni. Persze az valahol érthető, ha egy pedagógusházaspár vagy egy egyedül álló ápolónő most nagyon izgul, hogy fizeti majd ki a rezsicsökkentés-csökkentést, de ami igazán zavarba ejtő, hogy a panaszkodás valahogy a társadalom felsőbb rétegeibe is felkúszott és osztályokat egyesítő szokássá vált. Itt az ideje, hogy valaki hangosan kimondja: ez gáz és legyen már elég ebből!

Én mindig gazdag voltam. Gyerekkoromtól kezdve soha semmiben nem szenvedtem hiányt és a mindennapi megélhetésért folytatott küzdelmekből azóta is szerencsésen kimaradtam. Bevallom, hogy eddig fogalmam se volt, mennyi a lakásunk rezsije, a szolgáltatók minden hónapban levonták a levonandót csoportos beszedéssel, a számlákat meg már rég átállítottam elektronikusra, és gondolom, egy ideje már spam-be mennek, mert nem  emlékszem, hogy mostanában találkoztam volna velük. Eddig zavarba is hozott volna, ha tippelnem kell a saját áramfogyasztásomra kilowatt órában vagy mi a szöszben. Mi számít soknak? Tíz? Száz? Tízezer? 

Erre most, hogy a kormány csökkentette a rezsicsökkentést, az ismerőseim heveny izgalmi állapotban küldözgetik az új rezsiárakat kalkulálgató Excel-táblákat, így aztán gondoltam, most már én is megnézem, mire fel ez a nagy hűhó. Persze az lett, amire már előre is számítottam: egy normális állapotban lévő, nem hivalkodóan nagy budapesti lakás áram- és gázfogyasztása bőven benne van az átlag alatti, továbbra is rezsicsökkentett árat fizető kategóriában. Tudom, most még kérdés, hogy havi szinten lesz az átlag meghatározva vagy évesítve, hogy a januári többlet gázfogyasztást egyenlegezni lehet-e a júniusi nullával, de most őszintén: és ha nem, akkor mi van? Egy, a fentiekben említett átlagos felső-középosztálybeli budapesti lakásnál akkor évi 300 ezerrel több lesz a számla? Az havi 20-30 ezerrel több. ÉS AKKOR MI VAN?

Persze sokan vannak, akiknek ez most sokkal inkább húsba vágó. Kádár-kockák lakói, a rosszul szigetelt panelesek, a nagy, kifűthetetlen többgenerációs családi házak az agglomerációban, sok szerencsétlen ember, nekem is rossz érzés, ami veletek történik és remélem, jobbra fordul a sorsotok. A szemét Fidesz jól átvert titeket, minket.

De valójában ilyeneket közvetlenül nem nagyon ismerek. Akiket ismerek, azok többnyire jól szigetelt, körbefűtött lakásokban laknak, vagy családi házakban, három kocsival a garázsban, és télen amúgy sincsenek otthon hetekig, mert vagy síelni mennek vagy a Kanári szigetekre. Most mégis állandóan ezen zizegnek, hogy mennyivel lesz drágább szeptembertől a rezsi. A rezsi!

Ez gáz. Az ilyen mindennapi egzisztenciális szorongás pont olyasvalami, amitől a jómódú ember mindig igyekszik egy kis távolságot tartani. Legalább az, aki megengedheti magának, mutasson több méltóságot és példát a szegényeknek, ez lenne a tiszteletteljes kérésem.

Programajánló

Vlagyimir Putyin eredetileg a tömeggyilkos világbajnokságra akart benevezni, de mondtuk neki, hogy eltévesztette a házszámot, az a régi, igazi Matula Magazinban volt, nem ebben a fröccsöntött gagyi másolatban. Mindenesetre, ha már itt volt, elfogadta felkérésünket a programajánló megírására.

Vlagyimir Putyin - Zdrászvujtye! Ruszki trollhadsereg legjobb a világon, de persze láttuk a desszantosok is mire mentek Kijevben. Eh, mindent magamnak kell csinálnom basszameg, ha biztosra akarok menni. Na hárásó, nézzük.

Pénteki Orgonakoncertek, Szent-István Bazilika, július 29.

Orgona - ezt szjeretem hallgatni, mindig a Sztálin orgonák jutnak az eszembe. Régi szovjet katyusák nagyon jók, békét hoznak, amerikai HIMARS-ok csak meghosszjabbítják háborút!

Alma együttes: Kacagó kukac, Városmajori Szabadtéri Színpad, július 30.

Úgy mondjuk, jablonka, de ezeket nyjem ismerem. Sjokan kacagnak most oroszokon, hogy elakadt az offenzjíva, haha, meglátjuk, ki nevet a vjégén, kjukackák!

Turumtay / Erdoğan / Liška / Dés Quartet, Magyar Zene Háza, augusztus 4.

Erdogan, ezt ismerem, nagy sjunyi az öreg. Adni el ukrán fasisztáknak Bayraktárokat, aztán ellopni a gabonájukat kikötőben. Ügyes!

Ivan and the Parasol, Állatkerti Fesztivál, augusztus 7.

Iván, ezek biztos oroszok, orosz zjene mindig jó. Ha addig elérjük Zákárpátszkát, be is nézek rá.

Tankcsapda, Budapest Part, szeptember 23

Tankcsapda - sjenki nem használ már ilyeneket, javelinekkel jönnek már ukrán fasiszták. De a nagy Oroszország a végén mindig győz! Szpaszíba!

Meccs után minden állat szomorú

Igen komoly feszültségeket hozott felszínre egy budapesti szerkesztőségben, hogy nagy múltú, már-már ikonként tisztelt újságírójuk több, a NER-által fétisizált sporteseményre is kilátogatott, sőt ott jól is érezte magát. B. történetét legjobb oknyomozónk, Magyar E. Péter göngyölítette fel.

Magyar E. Péter - Pár héttel ezelőtt, az egyik vezető közéleti szerkesztőség egy újságírója kilátogatott a Giro d'Italia befutójára, majd később még a Magyarország-Németország labdarúgó mérkőzésre is. A kollégáit nagyon megrázta az eset.

B. jóval több, mint egy hétköznapi skribler. környezete egy zseniális stílus- és véleményvezérnek tartotta. Utazási blogok, az igazi Matula Magazin és az index.hu legendás szerzője, olyan volt mint egy nagy báty, akit mindenki menőnek tart, akinek kollégái adnak a szavára és akinek olvasói megünneplik, ha választ kapnak tőle a neki írt olvasói leveleikre. Ha valakitől, hát tőle senki nem várta ezt.

Júlia a harmincas éveiben járó, újságíróként sikeres, családos, feminista nő. Már egy ideje a szerkesztőségben dolgozott, és bár amúgy is előfordult vele, hogy annyira nem érezte jól magát a bőrében, de az utóbbi hetekben különösen szorongott, és nem értette, mi baja. Végül a pszichológusával megbeszélte, miért álmodta azt, hogy kasztrálja B.-t, nagyon sok a vér, és rettenetesen fél, mert nem tud mit kezdeni a kezében maradt leszakított hímtaggal.

"Emlékszem, mennyire felháborodtam, amikor hallottam, hogy gyakorlatilag munkaidőből ment ki megnézni a startot, és aztán még külön kiautózott Budapestről a vidéki befutóra is" - mondja Júlia. "És tök nyíltan felvállalta, szégyenérzet nélkül, már-már toxikus maszkulinitással kérkedett vele, hogy milyen jó volt! Miközben szét van rohadva az oktatás, érted és akkor mennyi is ment el a Giróra, 30 milliárd?!".

"Valóban kicsit fura volt, hogy a felvétel alatt végig a telefonján nézte a bicikliseket, a műsorhoz alig szólt hozzá, aztán az adás vége előtt tényleg lelépett, hogy odaérjen a visegrádi hajrára" - ezt már W. teszi hozzá, aki B.-vel együtt rendszeres társszerkesztője a szerkesztőség népszerű (itt most az anonimitás megőrzése érdekében csak  B. ízű hangnak nevezett) podcastjának. "Aztán, amikor a magyar-németről is beszámolt a műsorban, az már végképp ilyen öltözőszagú volt, már vártam, hogy mindjárt belép Szíjjártó egy nemzeti konzultációval. Gondoltam is, hogy mi jöhet még, legközelebb kimegy a Slovan-Fradira elénekelni a Nélküledet és arra is azt mondja, rendben volt? De hatott rám a karizmája, hogy ő jó fej, tehát te rossz fej vagy, ha nem veszel részt abban, amit csinál" - indokolja meg W., hogy miért nem határolódott el B.-től akkor és ott.

A szerkesztőségből most sokan úgy érzik, B. elárulta a közös értékeiket. "Mintha szembe köpte volna mindazt, amiért évek óta vérrel-verejtékkel küzdünk..Én például az elmúlt 8 évben nem tettem ki egyetlen jó hírt sem az oldalra. És ez nem csak egy munka. Ezt nulla-huszonnégyben csinálod. Én személyes áldozatot is hoztam, nem vettem fel a Babavárót, pedig még csajom is volt pár éve" - panaszolja egy további, neve elhallgatását kérő, sokkolódott kolléga.:

Amikor már megírtam a fenti cikket, felhívtam B.-t. Egy kávézó teraszán találkoztunk. Kezdetben flegmán visszautasítja a kritikákat, mintha nem is értené, miről van szó. De aztán beszélek neki a fájdalomról, amit kollégáinak okozott. Ez hat, végül megtörik, elszomorodik. "Nem volt felnőtt a gondolkodásom. Infantilis voltam. Elragadott a szurkolás, a tömegben való feloldódás élménye. Pedig most már látom, ez csak pillanatnyi kielégülés, ami után minden állat szomorú."  Majd hosszú időre elhallgat, elgondolkodik. "Csúnya kudarctörténet ez az egész. De ezt dobta a gép"

Fenék Tibi és a női főnökök

Fenék Tibi dolgai nem mentek túl jól mostanában: kapott egy női vezetőt, aki kirúgta, miután maszturbáláson kapta az irodában. Ennek ellenére a sexuál-erotikus fantáziák koronázatlan királya nem keseredett el és vállalta, hogy megírja a Matuia Magazinnak, mi történt vele, amióta utoljára hallottunk felőle.

Fenék Tibi - Na, sziasztok! :DDDDDDDD Hát való igaz, mostanában kicsit rájárt a rúd a Tibire. Nade azért annyira nem, hogy a Tibi ne járjon rá továbbra is a rúdra :DDD 

Ezzel a rohadt járvánnyal kezdődött az egész. Na, nem mintha a Tibi félős lenne, sőt: ha megláttam a híradóban egy szkafanderbe öltözött mentőst, hát máris beindult a sexuál-erotikus fantázia. :DDDDDD Például Tibi otthon fekszik náthásan, asszony meg vidéken karanténban, amikor egyszer csak csöngetnek. Hát egy tetőtől-talpig maszkba öltözött nővérke áll az ajtóban kezében egy hurkapálcával, hogy akkor ő ezt most a Tibinek bedugja :DDDDD. Ettől a Tibi náthája is elmúlik rögtön, aztán amikor kész a mintavétel, mondja ám a Tibi, hogy akkor most ő is bedugna ám valamit :DDDDD Erre a nővérke leveszi a maszkját és hát nem a Müller Cecília az?! :DDDDDDDDDDDD Na, viccelek csak ám! :DDDDD

Nade nem is ez volt gond, hanem hogy a melóban az informatikusoknak, mint a Tibi továbbra is be kellett járnia dolgoznia az irodába. Az elején nem is bántam, mert a home office-ban az ezredes is sokkal nyughatatlanabb :DDDDD De sajnos az irodában is állandóan követelte a bevetést, aztán mivel úgysem volt bent senki rajtam kívül, hát nem is hagytam, hogy kijöjjön a gyakorlatból :DDDDDDDD

És közben tényleg kapott a Tibi egy új főnököt, a Krisztinát. Hát megmondom én őszintén, nekem semmi bajom nincs a női főnökökkel. Például annak is örültem , amikor Novák Katalin lett az elnök. A Tibi mindig is kedvelte a női államfőket, már a középsuliban is Mária Teréziának drillezett az ezredes :DDDDD Aztán az új elnökasszony több teret is ad a sexuál-erotikus fantáziáknak  mint az az előző bajszos. A múltkor látom a híradóban, hogy volt a lengyel elnöknél, valami Duda nevűnél, hát mondom, mit tettek a piámba, mert a Tibi bizony három dudát is lát azon a képen :DDDDDD

Szóval aztán vége lett a járványnak és visszajöttek a kollégák az irodába. Persze a Tibi próbált figyelni, nade az ezredes nem kapott ilyen felderítő-lopakodó kiképzést :DDDDD, hát csak rányitott valamelyik marha a Tibire. Azt hittem, nem lesz belőle nagy ügy, de a főnökasszony eléggé megharagudott.

Hát, azóta itthon vagyok. Asszony szerint új munka után kellene néznem, meg küldözgetnem be mindenhova a CV-ket ahelyett, hogy csak a bohócot fényezem. De vajon hogy jött rá? :DDDDDDD

Tibi

süti beállítások módosítása